Efficiëntie in de zorg met kleine aanpassingen verbeteren

Hoe kunnen we met minder toch meer doen? Bij een gebrek aan voldoende handen aan het bed, kan efficiëntie in de zorg veel leed verlichten. Maar hoe verhoog je efficiëntie in een menselijke sector zoals die van de zorg zonder die human touch te verliezen?

De toenemende vraag naar zorgdiensten, de vergrijzende bevolking en de opkomst van nieuwe medische technologieën hebben de druk op zorgstelsels wereldwijd vergroot. Het optimaliseren van de efficiëntie in de zorg is van cruciaal belang om te zorgen voor hoogwaardige, toegankelijke en betaalbare zorg voor iedereen.

Start klein
Vandaag de dag zijn al heel wat aanpassingen gebeurd in de zorg die het werken efficiënter maken. Hier volgen nog enkele extra tips om efficiëntie in de zorg te verhogen:

1. Geef alles een naam en een plaats
Verpleegkundigen verliezen tijd omdat ze vaak moeten gaan zoeken waar hun materiaal ligt. Label het materiaal en zet het na gebruik meteen terug op de juiste plaats.

2. Informatie sneller delen
In sommige zorgorganisaties staat de technologie al iets verder dan in andere organisaties. Door patiëntengegevens te verzamelen in elektronische patiëntendossiers kan informatie bijvoorbeeld sneller en correcter worden uitgewisseld.

3. Werk samen
Door binnen eenzelfde regio samen te werken met andere zorgorganisaties, kan er efficiënter worden omgegaan met middelen en met kennis. Expertise kan worden gedeeld over een breder netwerk van zorgorganisaties.

4. Nieuwe technologie
De opvolging van diabetespatiënten kan tijdrovend zijn en tegelijkertijd kunnen de metingen die bij dit soort patiënten moet gebeuren heel eenvoudig zelf gedaan worden. Door patiënten zelf deze metingen te laten doen en deze automatisch door te sturen naar verpleegkundigen kan er tijd bespaard worden.

Efficiëntie in de zorg verhogen zit hem niet alleen in nieuwe technologie. Van buitenaf de bestaande processen onder de loep nemen, kan leiden tot kleine ingrepen die de efficiëntie kunnen verhogen.

Opgelet voor valkuilen
Voor veel zorgmedewerkers klinkt efficiëntie als een koud begrip. Er wordt vaak gevreesd dat door efficiënter te werken er minder overblijft van de menselijke kant van het werk. Het doembeeld van robots die van bed tot bed rollen om bloed af te nemen, duikt meteen op. Maar daar zijn we nog lang niet en gaan we misschien ook nooit naar toe. Goede zorg ligt in de handen van goede mensen. Efficiënter werken moet er zijn om die handen lichter te maken, zodat er meer tijd vrijkomt om opnieuw met mensen te werken.

Wat is jouw kijk op deze kwestie?
Onze verpleegkundigen volgden op hun meest recente teamdag een sessie over efficiëntie in de zorg. Met dit soort opleidingen willen we hen even laten uitzoomen. Hoe kan ik als projectverpleegkundige mijn steentje bijdragen aan een betere zorg? Hoe zou jij voor meer efficiëntie in de zorg zorgen? Laat het weten in de comments onder dit artikel!

 

 

 

Start je EGHTE carrière.

Ben jij de project-verpleegkundige die we zoeken? Solliciteer dan direct!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Zorgmedewerker of zorgorganisatie, bij EGHT Care zorgen wij voor de zorg.

© 2022 EGHT I BE 0753.612.893 I Privacybeleid I Transcontinentaalweg 13 – 2030 Antwerpen