Wat is EGHT en wat betekent het voor jou? En wie ben ik?

Bart Van den Eynde. Man en vader, manager en baas. Bozzy voor de vrienden, bezieler van het bedrijf EGHT. Maar vooral: een mens met een missie. Dit is een verhaal over een carrière, over ondernemen, keuzes maken, jezelf kunnen én mogen zijn. Eentje zonder commerciële punchline of marketingmissie, maar geboetseerd vanuit mijn eigen pad.  

DNA EGHT – GEWOON JEZELF

EGHT, project sourcing met een hart en historiek.

Dit verhaal start op een punt in mijn leven waarop alles wat ik ooit droomde, plots werkelijkheid werd. 2017 was zo’n jaar waarin alles samen viel: een mooi gezin, een bloeiende carrière, een succesvol bedrijf met een team van lieve, gedreven werknemers die elke dag het beste van zichzelf geven. Een nominatie voor snelste groeier in Trends Gazellen werd in de wacht gesleept, de ‘Great Place to Work’-award lag binnen handbereik.

En toch miste er iets. Voelde iets niet juist. Het voelde niet EGHT.

Wat miste ik? Rust? Was dit het teken om mijn bedrijf te verkopen en te rentenieren? Ik, luieren, terwijl ik bruis van energie en wilde businessideeën? Hell no! Was ik niet gezond, niet gelukkig? Het leek alsof ik werd tegengehouden in mijn eigen ondernemerschap. Bizar, want mijn thuisfront heeft me altijd 200 % gesteund op mijn professioneel parcours. Ook in mijn bedrijf werd ik op handen gedragen en werkte ik in goede verstandhouding met mijn vennoten.

Ik ging te rade bij familie, vrienden en collega’s.

‘Je werkt te hard, Bart’, luidde het uit de ene hoek. ‘Dat is normaal op jouw leeftijd’, zeiden anderen. De meer kritische personen – of zijn dat de eerlijkste? – vertelden me dat ik keuzes moet maken. Anderen parkeerden mijn gevoel in het vakje van een midlifecrisis. En dan waren er mensen die me voorzichtig wezen op een burn-out.

Euh, opgebrand, ik? Ik was nog maar 46 op dat moment!

Natuurlijk: ik heb tonnen respect voor mensen die écht een burn-out moeten doorstaan. Mijn ongezouten mening? Zo’n zaken ontstaan niet door ‘gewoon’ te hard te werken, maar door niet te luisteren naar jezelf. Door geen stappen te zetten om het anders en beter te doen voor jezelf. Kort door de bocht? Maybe, maar dit is hoe ik er oprecht over denk.

Terwijl ik plankgas ging voor mijn business, borrelde het verder in mijn hoofd.

Ik investeerde tegen 200 per uur in de zaak, volgde leadershiptrajecten en zorgde ervoor dat ik naast een succesvol ondernemer, ook een goede partner en vader kon zijn. Terwijl de businessmolen op volle toeren draaide, verscheen plots die ene post op social media. Wolves & Warriors, organisator van professionele groeiprogramma’s, trok met een groep ondernemers naar Spanje. Iets in mij zei: doen! Het avontuur aangaan, netwerken met andere ondernemers, business doen onder de Spaanse zon: voor mij de beste menukaart. Let’s go!

Toen plots … twee simpele vragen tijdens de preselectie me triggerden. Waarom wil je mee en wat wil je bereiken?

‘Rust’, antwoordde ik. Een eerlijk antwoord, puur op gut feeling. Rust in mijn hoofd. Het gevoel om mezelf te zijn én te blijven in alle vrijheid. Als de zon schijnt, wil ik op mijn fiets kunnen springen, of mijn loopschoenen aantrekken en gaan joggen. Zonder me zorgen te maken of ik mijn gezin of bedrijf in de steek laat. Kurt Goossens, bezieler van Wolves & Warriors, kaatste de bal meteen terug. ‘Ben je zelfstandige of ondernemer?’ ‘Ondernemer’, antwoordde ik spontaan. ‘Dan heb je die vrijheid toch’, stelde Kurt. Ik zei van niet: ik was verantwoordelijk voor meer dan 70 medewerkers.

Ik ging te rade bij familie, vrienden en collega’s.

‘Je werkt te hard, Bart’, luidde het uit de ene hoek. ‘Dat is normaal op jouw leeftijd’, zeiden anderen. De meer kritische personen – of zijn dat de eerlijkste? – vertelden me dat ik keuzes moet maken. Anderen parkeerden mijn gevoel in het vakje van een midlifecrisis. En dan waren er mensen die me voorzichtig wezen op een burn-out.

‘Dan ben je geen ondernemer, maar een hardwerkende zelfstandige’, zei hij.

Het hoge woord was eruit! Voor mij dé trigger om mijn situatie vast te pakken. De route naar de beste versie van mezelf werd meteen ingezet. Daar, in Spanje, tussen de tapa’s en de costa’s, maakte ik de keuze om mijn bedrijf alleen verder te zetten. Geen evidente beslissing, maar wel de meest eerlijke. Zo gezegd, zo gedaan. Eens terug thuis onderhandelde ik meteen met de bank. Na flink wat rekenwerk legde ik mijn vennoten een fantastisch voorstel voor. Basically: een offer they couldn’t refuse. Hun antwoord? Nee. Kort en krachtig, maar voor mij onbegrijpelijk.

Na weken van slapeloze nachten en diepgaande gesprekken, draaide ik de rollen om en besliste ik om zelf uit de zaak te stappen.

Mijn onklopbare drive en ondernemerszin waren te groot, ik kon niet meer met een masker op werken. De focus op aantallen, cijfers halen en postjes invullen, voelde niet juist, niet als mezelf. Alles werd correct afgehandeld en ik gaf commitment om voor een bepaalde periode geen activiteit in de zorg te starten. ‘Als ik nog iets onderneem, moet het verdomme écht zijn!’ Dat is letterlijk het eerste wat ik daarna thuis zei. Et voilà, de rest is geschiedenis!

EGHT groeide stilaan uit tot mijn handelsmerk, mijn missie, mijn purpose.

Getriggerd door de bijzondere ervaring in Spanje, schreef ik me in voor een avontuurlijk businesstraject in Californië. De focus? Die lag op Real, Raw, Relevant en Results. Onmiddellijk borrelde er in mij iets naar boven rond EGHT zijn en authentiek handelen. Bottomline? Zeg het zoals het is, spreek zonder filter (beleefd en respectvol uiteraard) en maak het relevant. Dát is de key om altijd resultaat te boeken. True that! Tijdens dit traject werd het belang van de ‘WHY’ enorm naar voren geschoven.

Waarom ben je op de wereld, wat drijft je, wat wil je nog bereiken?

Opnieuw ging de stem van EGHT door mijn hoofd. Authentiek zijn, anderen inspireren en helpen, blijven gaan, zelfs wanneer het onmogelijk lijkt. Dat is voor mij een absolute must.

Thuis voegde ik opnieuw de daad bij het woord: ik claimde EGHT als merknaam, stampte EGHT Sales uit de grond in oktober 2018 en richtte mijn pijlen op project sourcing van salesprofielen.

Enkele maanden later rolde een nieuwe uitnodiging mijn mailbox binnen: eentje van ‘Straigh Line Leadership’, een leiderschapstraject in Nederland. Hun kantoor? Dat bevindt zich – call it meant to be – in Echt, een stadje in Nederlands Limburg. Inner Stance staat daar centraal. Waar kom je vandaag, hoe sta je in het leven? Luister naar jezelf, als iets je beperkt of tegenhoudt, laat het dan links liggen. Een eyeopener voor mij persoonlijk, die ik zeker aanraad aan andere ondernemers!

De rode draad van deze trajecten? Drie uiteenlopende locaties, drie verhelderende inzichten, drie verschillende paden naar eenzelfde bestemming: de beste versie van mezelf waarin ik alles kan zeggen en doen wat ik denk en voel.

Waarin ik kan handelen vanuit mijn eigen ik, EGHT en oprecht. Hierdoor koos ik in september 2020 resoluut voor mijn grootste passie: project sourcing in de zorgsector. Bodyshopping van verpleegtalent? Allesbehalve! Sure, we sturen facturen en behalen onze marges. Maar niet door ons blind te staren op cijfers, wél door onze fantastische verpleegkundigen te laten groeien tot de beste versie van zichzelf.

Gewoon jezelf zijn en van daaruit je talenten ten volle benutten: dat is de missie van EGHT Care.

Dat is de sleutel om je job in de zorg met hart en ziel te kunnen doen. Dat is onze driver. Vandaag, morgen, en eigenlijk al sinds het prille begin.

EGHT.
Gewoon mezelf,
Gewoon Bart,
Bozzy voor de vrienden.

Als verpleegkundige geïnspireerd door dit verhaal?

Mijn team en ik zijn benieuwd naar dat van jou! EGHT luistert naar wat er in je omgaat en creëert een werkomgeving waar je gewoon jezelf kan zijn. Waar we in de eerste plaats zorgen voor jou als verpleegkundige, zodat je elke dag het beste van jezelf kan geven. Mijn team en ik schuiven graag met jou aan tafel!

LET’S TALK → 

Wij helpen u
EGHT graag.

Contacteer ons

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Zorgmedewerker of zorgorganisatie, bij EGHT Care zorgen wij voor de zorg.

© 2022 EGHT I BE 0753.612.893 I Privacybeleid I Transcontinentaalweg 13 – 2030 Antwerpen