Gaat dat EGHT zo? Het echte leven in de zorg versus op televisie

 

Patiënten die metershoog de lucht invliegen bij het toedienen van een elektrische shock of zorgverleners die vol energie perfect kunnen blijven reanimeren, het gebeurt elke dag op tv.

Het EGHTe leven in de zorg versus op televisie

Patiënten die metershoog de lucht invliegen bij het toedienen van een elektrische shock of zorgverleners die vol energie perfect kunnen blijven reanimeren, het gebeurt elke dag op tv.

Wie in de zorgsector werkt, weet dat dit niet overeenkomt met de realiteit. Onze collega’s verzamelden de grootste mythes.

Want in het EGHT, gaat niet alles zoals in Grey’s Anatomy.

Plaatsen van infuus
Infuus in de elleboogplooi. Dit proberen we in het werkveld te vermijden, als dat gaat. Dit is namelijk helemaal niet zo handig en zorgt er vaak voor dat het infuus niet goed in kan lopen. In het EGHT gebeurt dit meestal in de onderarm of de handrug.

Uniform
In Amerikaanse series komen zorgverleners aan in eigen uniform en gaan ze ook naar huis. Bij ons kleden we ons pas om in de zorginstelling. Het dragen van ‘eigen’ kledij kan namelijk ook de hygiëne in twijfel trekken.

Toegang tot medicatie
In series lijkt het soms dat zorgverleners zomaar aan alle medicatie kunnen en dit zomaar mogen toedienen. Hier zijn in het EGHT natuurlijk heel wat procedures aan verbonden.

Injecties
Bij het voorbereiden van een injectie of IV-medicatie wordt er op tv vaak extreem gepurgeerd. Purgeren is het ontluchten van de spuit. Je ziet dan een grote straal vloeistof uit de spuit komen. In het EGHT gebeurt dit door een juiste techniek. Zo gaat er ook geen kostbare medicatie onnodig verloren.

Springlevend na reanimatie
Reanimeren wordt in reeksen vaak zwart-wit afgebeeld, met maar twee duidelijke uitkomsten; opnieuw springlevend zijn of overlijden. Echter kunnen overlevenden ook neurologische schade ondervinden. De kans om een hartstilstand te overleven is klein, en dan zeker als het gaat om die te overleven met een goede neurologische uitkomst.

Onvermoeibare verpleegkundigen
Zorgverleners lijken bij een reanimatie ook nooit moe. Borstcompressies uitvoeren is in het EGHT héél vermoeiend. Daarom is het aan te bevelen om na 2 minuten te wisselen van uitvoerder. Het is ook mogelijk dat er een of meerdere ribben breken bij het uitvoeren van een reanimatie. Ook hier wordt op tv bijna nooit over gesproken.

Make-up en gelakte nagels
Op tv zijn zowel verpleegkundigen als patiënten, die bijvoorbeeld naar het OK gaan, vaak helemaal opgemaakt. Hand- en polssierraden, lange gelakte nagels of kunstnagels, haren los, …. In de zorgwereld is hygiëne echter EGHT belangrijk en zijn deze dingen dus uit den boze. Ook hier zijn duidelijke regels rond.

Start je EGHTE carrière.

Ben jij de project-verpleegkundige die we zoeken? Solliciteer dan direct!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Zorgmedewerker of zorgorganisatie, bij EGHT Care zorgen wij voor de zorg.

© 2022 EGHT I BE 0753.612.893 I Privacybeleid I Transcontinentaalweg 13 – 2030 Antwerpen