Inzicht: Slachtoffer of player?

Bij EGHT Care vinden we het erg belangrijk om onze medewerkers te inspireren en te motiveren. 💪 💭

Op regelmatige basis laten we graag enkele EGHTE inzichten op jou los!

Het ging er erg aan toe tijdens de corona crisis. Mensen vechtten in supermarkten voor toiletpapier en andere zaken. Wetende dat er bij de toeleveranciers grote voorraden liggen.

Net in die periode werd weer duidelijk wie de players zijn. Players die het verschil willen maken voor zichzelf en de maatschappij. Players die zich niet laten gaan in de massa van paniek. Players die rustig blijven en voor de juiste middelen en mindset zorgen. Beiden essentieel bij het repareren of bouwen van een structuur. Hetzelfde geldt voor het bereiken van je gewenste resultaten, of dat nu op persoonlijk of op professioneel vlak is.

De welbekende quote van Archimedes komt weer eens van pas: “Geef me een hefboom die lang genoeg is en een plek om te staan, en ik verplaats de wereld.” Wel, je hebt een plek om te staan, dus hier zijn de hefbomen (tools) om de wereld van jezelf en anderen te verplaatsen.

 

Hierbij mijn 9 hefbomen om de wereld te verplaatsen!

1. Commitment is de fundamentele tool. Commitment wordt gedemonstreerd door het doen van wat nodig is om een van tevoren bepaald resultaat te krijgen. Commitment wordt door jezelf in het leven geroepen. Zonder zelf een commitment te genereren, heb je geen enkele kans van slagen. Commitment is ‘ja, dat doe ik’ of ‘nee, dat doe ik niet’.

Waar je ja en nee op zegt is bepalend voor de kwaliteit van je leven. Doe meer van wat je sterker maakt. Doe minder van wat je zwakker maakt. Zorg ervoor dat het merendeel van je keuzes groeikeuzes zijn in plaats van comfortkeuzes.

2. EGHT zijn is een van de belangrijkste aspecten voor het vergroten van persoonlijke en professionele prestaties en het bereiken van resultaat. EGHT zijn is het nakomen van je woord. Een hoog niveau van EGHT en oorecht handelen vergroot je kracht en effectiviteit aanzienlijk. Mensen die met moeite voldoende resultaat produceren, zouden er vaak goed aan doen om hun EGHT zijn te versterken. Mensen die dit niet doen zijn geen slechte mensen. Je kunt er gewoon niet op rekenen dat ze hun woord nakomen.

3. Kruip niet in de rol van slachtoffer. Wat je ook wordt aangedaan of over je wordt gezegd. Natuurlijk is het mogelijk dat iemand slachtoffer wordt van omstandigheden of personen. Jezelf tot slachtoffer verklaren is echter geheel jouw keuze. De positie van slachtoffer is volledig zelfgecreëerd en vanuit deze positie is het onmogelijk om iets voor elkaar te krijgen dat de moeite waard is.

4. Luister krachtig en nauwkeurig.

De eerste vraag die iemand je stelt is bijna nooit de EGHTe vraag die ze in gedachten hebben. Meestal schuilt er een tweede vraag achter. Meester worden van taalvaardigheden is een essentieel component van een effectief leven. Alleen door luistervaardigheden onder de knie te krijgen, kun je taal leren beheersen.

5. Spreek op krachtige wijze.

De kwaliteit van de taal die gebruikt is voor de meeste relaties een allesbepalende factor. Spring niet licht om met het geven van je woord en meen wat je zegt. Zie de impact, of het gebrek aan impact, die je woorden hebben op een ander en pas deze waar nodig aan. Mensen hebben er het meest aan als je beknopt en direct spreekt in plaats van omslachtig en voorzichtig. Zeg wat een verschil gaat maken. Jij bent het product van je spreken.

6. Kijk vanuit meerdere invalshoeken.

Kijk altijd naar dat wat je op dit moment niet ziet. En help anderen om hetzelfde te doen. Hou op met jezelf te vertellen dat je je doelen niet kunt bereiken. Train jezelf om de stem in je hoofd te negeren. Merk het op wanneer je in je eigen hoofd zit – en stop hiermee.

7. Stop met spreken over wat je zal doen en halen.

Kijk op een cijfermatige manier naar je leven. Confronteer jezelf met waar je nu staat en definieer concrete doelen. Wat gemeten wordt, wordt over het algemeen afgevinkt. Verberg jezelf niet achter vage verwachtingen en hoop vooral niet op een wonder. Hoeveel geef je jezelf vandaag op 10. En nu EGHT…

8. Verwar activiteit niet met zinvolle acties.

Angst laat mensen vreemde dingen doen. Hieronder valt ook proberen aandacht weg te nemen van slechte prestaties of weinig resultaat door comfortabele en oppervlakkige activiteiten te ondernemen. Deze activiteiten leveren weinig tot geen waarde. Zie het als de sales met een berg offertes maar geen omzet.

9. Cut the crap! Breng in één zin over brengen wat je doet en in maximum 3 zinnen waarom een klant beter af is door jouw product of dienst.

Laat corona je niet van de wijs brengen en wees creatief en gedreven om te blijven doorgaan. Met respect voor eenieders mening en de medemens. Maar vooral met passie en goesting om het verschil te maken!

 

EGHTe Bart

Start je EGHTE carrière.

Ben jij de project-verpleegkundige die we zoeken? Solliciteer dan direct!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Zorgmedewerker of zorgorganisatie, bij EGHT Care zorgen wij voor de zorg.

© 2022 EGHT I BE 0753.612.893 I Privacybeleid I Transcontinentaalweg 13 – 2030 Antwerpen